budućnost društvenih mreža

Budućnost društvenih mreža – Što možemo očekivati?

Budućnost društvenih mreža teško je predvidjeti na duži period s obzirom da se svijet brzo mijenja, a društvene mreže prate taj trend u stopu. Nova regulativa, promijenjena svijest korisnika i razvoj tehnologije utječu na to da se promjene neminovno dešavaju. Društvene mreže su sastavni dio naših života. Gotovo da nema osobe koja nema profil na barem jednoj društvenoj mreži. Tu se povezujemo s ljudima, informiramo i „ubijamo vrijeme“. Korona kriza dodatno je pojačala upotrebu društvenih mreža. Više vremena provodimo u svojim domovima i društvene mreže su nam postale „prozor u svijet“. No, kako se društvene mreže mijenjaju i kako bi njihova budućnost mogla izgledati?

Budućnost društvenih mreža je “niša”

Svi znamo da je Facebook, s otprilike 2,7 bilijuna korisnika, najrasprostranjenija društvena mreža na svijetu. Ali trend nije imati najveći broj korisnika. Umjesto toga budućnost je „niša“. Stvaraju se personalizirane društvene mreže koje objedinjuju ljude koji imaju zajedničke interese – na primjer žene, domaćice, poduzetnici, sljedbenici nekog brenda ili članovi neke grupe.

Nove društvene platforme više su fokusirane na svoje korisnike od trenutno popularnih platformi i pružaju im osobnije iskustvo. Ovaj novi val društvenih mreža spreman je privući pažnju korisnika interneta i, kako ti mediji rastu, otvorit će nove poslovne mogućnosti trgovcima i oglašivačima.

Podaci i privatnost

Korisnici interneta postaju svjesni da su podaci moć. Jedan znak toga je da se pretraga ‘Moja aktivnost’ na Googleu iz godine u godinu povećava. Korisnici mijenjaju svoje postavke privatnosti kako bi omogućili pristup minimalnom broju privatnih podataka na društvenim mrežama. Budući da svijet postaje sve digitalniji, sve ćemo više biti svjesni važnosti zaštite podataka. Demografski gledano, mlađa publika sve je svjesnija privatnosti podataka i sigurnosti što će dodatno povećati ograničenja na društvenim mrežama u budućnosti.

Pojačana regulacija

Pritisak za regulacijom u digitalnoj sferi gotovo će sigurno ograničiti mogućnosti ciljanja u oglašavanju, kao i vrstu sadržaja koja se može promovirati. To će dovesti do veće transparentnosti u načinu na koji se podaci koriste ali i manjeg angažmana oglasa. Primjerice, Facebook već omogućuje korisnicima da upravljaju oglasima temeljenim na interesima pod postavkama računa. Za očekivati je da će sve više kompanija slijediti ovaj trend.

Društvene mreže poput WeChat-a

WeChat je savršen primjer kako se društvene mreže, trgovina i zabava mogu spojiti. Osim što funkcionira kao društvena mreža, WeChat omogućava korisnicima obavljanje svakodnevnih poslova poput korištenja osobne iskaznice, pristupa javnim uslugama, uključujući rezervaciju liječničkih pregleda, podnošenje zahtjeva za vize i provjeru registracije za vozilo te plaćanje tih usluga.

Zapadne društvene platforme neizbježno će pokušati slijediti WeChat, ali malo je vjerojatno da će im biti dopušteno da u potpunosti igraju ulogu kao WeChat u Kini. To je zato što u većini zemalja briga o privatnosti podataka i stroga regulativa guraju društvene mreže u suprotnom smjeru.

Način konzumacije sadržaja na društvenim mrežama u budućnosti

Način na koji konzumiramo sadržaj uvijek se mijenja i zbog toga će se nove društvene mreže pojaviti kao prirodan odgovor na te promjene. Mlađi naraštaji će ih brže prihvaćati, kao što smo vidjeli sa Snapchatom i viđamo s TikTokom.

Video je postao najpopularniji format. Nije teško pretpostaviti da će nove platforme društvenih mreža biti usmjerene na video.

Povrh toga, glasovna pretraga eksponencijalno raste što će utjecati i na ponašanje društvenih mreža u budućnosti.

Iako će telefon ostati glavni uređaj za pristup društvenim mrežama, korištenje AR (augmented reality) i VR (virtual reality) uređaja također će se povećati kako postaju lakši i svestraniji, proširujući njihovu upotrebu izvan igara.

Međutim, vrijeme provedeno na društvenim mrežama bit će slično onome kako trenutno jest. Jer ionako već puno vremena provodimo na društvenim mrežama.  Zar ne?

Može biti izazovno predvidjeti budućnost društvenih mreža jer se okruženje brzo mijenja, ali nadamo se da će se pomaknuti prema sigurnijem i demokratskijem mjestu.

 

Edita Gombović

Edita Gombović – Povežimo se preko LinkedIna

Pratite nas na LinkedInu

Pratite nas na Facebooku