digitalni marketing

Digitalni marketing – Kako započeti i kako odrediti marketing budget?

Digitalni marketing koristi različite aktivnosti da bi dosegao potrošače putem interneta. Internet je drugi najzastupljeniji medij za oglašavanje u Hrvatskoj. Ispred njega je samo televizija.

Dobra vijest je da je početak rada s digitalnim marketingom prilično jednostavan. Marketing agencija će vas voditi kroz ovaj proces. Pomoći će vam u izboru najbolje marketing strategije za vaše poslovanje. Evo nekoliko strategija koje vam stoje na raspolaganju: Google oglasi, SEO optimizacija vaše Internet stranice, marketing na društvenim mrežama, content marketing, email marketing.

Bez obzira na to koje strategije odabrali, na ova tri pitanja morate odgovoriti prije nego što započnete s digitalnim marketingom:
1. Koji cilj želite ostvariti?
2. Tko je vaša ciljana skupina?
3. Koji marketing budget postaviti?

Koji cilj želite ostvariti?

Što želite ostvariti? Da biste shvatili koliko trebate potrošiti na digitalni marketing, prvo morate pojasniti koji su vaši ciljevi. Način na koji pristupate digitalnom marketingu može se prilično razlikovati ovisno o tome je li vaš krajnji cilj povećati prodaju ili povećati brand awareness (svijest o brendu).

Tko je vaša ciljana skupina?

Jednom kada znate koji cilj želite ostvariti, morate identificirati vaše ciljane kupce. To je presudno, jer različite kategorije kupaca zahtijevaju različite marketinške strategije.
Ako imate prodajni tim, pitajte ih koji je profil vaših kupaca. Trebali biste otprilike znati tko su vaši kupci, koliko su stari, koje teme ih zanimaju, razinu obrazovanja, gdje rade i sl.
Digitalni marketing nudi vam izvrsne mogućnosti ciljanja i što više znate o vašim kupcima veća je vjerojatnost da ćete do njih doprijeti vašim marketinškim aktivnostima.

Kako odrediti marketing budget?

Smatra se da za marketing trebate izdvojiti 5 – 20 % vaših godišnjih prihoda.
Marketing budget možete definirati kao određeni postotak od ukupnih prihoda:
• Nova poduzeća (1-5 godina): 12 – 20 % prihoda,
• Etablirana poduzeća (preko 5 godina): 5 – 12% prihoda.

Etablirano poduzeće koje već posluje određeni niz godina ima ustaljene klijente i prepoznatljiv brend zbog toga su njihovi prihodi veći, a postotak koji odlazi na marketing manji.
B2C firme troše otprilike 10% više na marketing od B2B firmi.

Na marketing nikada ne biste trebali potrošivi više od onoga koliko vrijedi vaš kupac.

Primjer:

Uzmimo za primjer B2B firmu koja mjesečno svoje usluge klijentu naplaćuje 5.000 kuna.
Pretpostavimo da je prosječno zadržavanje klijenata u ovoj firmi 5 godina. Odnosno, da klijenti 5 godina koriste usluge ove firme.
Vrijednost ovog kupca bi u tom slučaju iznosila 300.000 kn:

60 mjeseci x 5.000 kn = 300.000 kn.
Pretpostavimo da na troškove poslovanja i poreze odlazi 80% tog iznosa (240.000 kn).

Izračunajmo sada profit:
Prihodi – troškovi = profit / zarada
300.000 – 240.000 = 60.000 kn
To bi značilo da od jednog klijenta u 5 godina ova firma zaradi 60.000 kuna.
Ako poduzeće iz ovog primjera zadrži troškove stjecanja klijenta ispod ovog praga, zaradit će. Ako privlačenje novog klijenta košta više, izgubit će.

Uzmimo da je dozvoljeni trošak akvizicije novog klijenta 5% od ukupnog prihoda.
60.000 x 5% = 3.000 kn.
U ovom izračunu to bi značilo da za pridobiti novog kupca trebali izdvojiti 3.000 kuna.
Za uloženih 3.000 kuna tvrtka će zaraditi 60.000 kuna.

Ne morate koristiti ovaj izračun da biste procijenili vaše marketing budgete, ali u svakom slučaju puno je bolje napraviti ovakvu kalkulaciju nego slučajno procijeniti i nadati se da će digitalni marketing dati rezultate koji su vam potrebni.

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu