Empatičan marketing

Empatičan Marketing: Je li Marketing Angažmana Postao Jedini Način za Preživjeti?

Kako razumjeti goleme pomake od starog marketinga (oglašavanje i uskakanje) u svijet u kojem danas živimo (koristeći velikodušnost, povjerenje i empatiju). Oglašavanje je nekada bilo primarni oblik marketinga, a sve je bilo u uskakanju. Gledali ste svoju omiljenu TV emisiju kada se odjednom pojavila reklama i prekinula vaše uživanje. Sve je bilo u tome da se izađe pred ljude i pokuša im se nešto prodati, htjeli oni to ili ne.

Tradicionalni marketing prekida, nemilosrdna poplava oglasa, letaka, nekoć je bila jedina opcija. Bio je to jednosmjeran razgovor usmjeren na uvjeravanje. Brendovi su privlačili pozornost vičući na potrošače, što je u to vrijeme bilo učinkovito zahvaljujući ograničenim kanalima distribucije, uglavnom TV-u, radiju i tisku. Od tog vremena doživjeli smo tektonski pomak u tehnologiji, medijima, društvenim perspektivama i demografiji potrošača.

Oglašavanje nije mrtvo. I dalje je uspjeh velikih brendova potpomognut takom vrstom, uskakajućeg marketinga. U međuvremenu, mi novi igrači pokušavamo privući pozornost – bez te ogromne potrošnje na oglase. Kada imate manje seksi proizvod ili malo poznat startup, marketing prekida neće vas spasiti. To je marketing angažmana koji pomaže pokrenuti igru.

Potrošači sada kontroliraju vlastitu medijsku potrošnju i ne vole da ih ometaju oglasi. Zapravo, često ih to nervira.

Umjesto oglašavanja, trgovci se sada moraju usredotočiti na stvaranje sadržaja koji je koristan i informativan, a da nije prodajni. Ovaj sadržaj mora biti dovoljno zanimljiv i vrijedan da bi ga ljudi poželjeti čitati ili gledati, čak i ako nema otvorene prodajne poruke.

Era angažiranog marketinga

Da biste preoblikovali odnos robne marke i potrošača, morate prihvatiti marketing angažmana. Ova strategija znači interakciju na načine koji pružaju vrijednost vašoj publici, s ciljem stvaranja pravih odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju i povjerenju.

Sadržaj je ključan u marketingu angažmana, budući da je to primarni način komunikacije posebno putem digitalnih kanala i društvenih mreža.

Više se ne radi o uskakanju i prekidanju već o dobrovoljnom konzumiranju.

Kako biste bili uspješni s ovim novim stilom marketinga, morate razumjeti velike promjene koje su se dogodile posljednjih godina. Tek tada možete prilagoditi vlastitu marketinšku strategiju i učiniti da ona funkcionira u današnjem svijetu.

Svaka uspješna marketinška kampanja počinje razumijevanjem potreba i želja vašeg ciljanog kupca. A najbolji način za to je staviti se u njihovu kožu i vidjeti svijet njihovim očima. To je ono što nazivamo empatičnim marketingom.

Empatičan marketing podrazumijeva sagledavanje stvari iz perspektive korisnika i razumijevanje njihovih potreba, bolnih točaka i motivacije. Tek tada možete razviti marketinšku strategiju koja im uistinu odgovara.

Empatičan marketing nije pokušaj da im se proda nešto što im ne treba ili ne žele. Radi se o tome da otkriju što trebaju i žele, a zatim im to isporučimo na način koji ispunjava njihova očekivanja. Radi se o izgradnji odnosa s njima na temelju povjerenja i međusobnog razumijevanja.

Dakle, ako želite stvoriti marketinšku kampanju koja stvarno pogađa cilj, počnite sagledavajući stvari s gledišta svojih kupaca. Tek tada možete razviti strategiju koja istinski suosjeća s njihovim potrebama.

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu