fbpx
Marketing budget

Kako Odrediti Marketing Budget?

Koliko novca potrošiti na marketing? Ovo je uobičajeno pitanje koje si postavljaju poduzetnici. Odgovor ovisi o nizu faktura kao što je veličina firme, industrija, dužina poslovanja, poslovni rezultati, poslovni planovi.

U ovom blogu ću vam približiti pojam marketing budgeta, zašto je bitno imati marketing budget, kako ga odrediti te kako ga rasporediti.

Budite u toku s novim videima - Kliknite OVDJE i potvrdite pretplatu.

Radila sam s firmama koje su imale nekoliko milijuna eura marketing budgeta i onima koje su imale 10.000 eura markting budgeta i za svakoga smo uspjeli pronaći model koji bi im osigurao povrat na uloženo.

Ako razmišljate o marketing budgetu, to je dobar pokazatelj. Znači da ste svjesni važnosti marketinga za vaše poslovanje. Bez marketinga, sav vaš trud uložen u izgradnju savršenog proizvoda ili usluge, vjerojatno bi pao u vodu.

Marketing je jedna od najvažnijih funkcija u poslovanju i o marketing budgetu treba promišljati jednako kao što promišljate kako namaknuti plaće za svoje zaposlenike.

Što je to marketing budget?

To je ukupna svota novca koji ćete izdvojiti za marketing svog poslovanja, a obuhvaća: budget za oglašavanje, naknade koje plaćate marketing agenciji za usluge, licence za software koje koristite i tome slično.

Zašto je bitno imati definiran marketing budget?

Važno je odrediti marketing budget jer vam to pomaže da bolje odredite prioritete svojih marketinških aktivnosti i rasporedite sredstva na najučinkovitije kanale i strategije. Na taj način potrošiti ćete svoj marketing budget na ono što daje najbolje rezultate.

Svaka firma koja razmišlja o rastu, razmišlja u veličinama: koliko klijenata trebam privući, koliko će me to koštati, koliko novca potrošiti na marketing.

Za nove firme, koje tek stupaju na tržište i pokušavaju doseći svoj dio kolača, nešto je teže odrediti marketing budget. Ali kako vrijeme odmiče imati ćete sve jasniju sliku koliko vam je potrebno marketing budgeta jer ćete iz iskustva znati koliko ste morali uložiti u marketing da biste privukli jednog klijenta. Koliko ste leadova trebali skupiti. Koliki vam je bio povrat na uloženo.

Lead je potencijalni kupac ili korisnik koji je iskazao interes za vašim proizvodom ili uslugom.

Kako odrediti marketing budget?

Čvrsto vjerujem da je marketing životna snaga poslovanja i da bi svaka tvrtka trebala provoditi marketing aktivnosti.

Koliko marketing budgeta izdvojiti? Najbolja strategija je potrošiti što više, jer ako ti dajem 1 eur a ti mi vratiš više od toga, očito je da trebam još više uložiti da bih dobila još više natrag.

Svaki biznis i svaka industrija je drugačija. I kad se određuje marketing budget, to ovisi o nizu pokazatelja: poslovnim ciljevima, industriji, dužini poslovanja, poslovnim rezultatima, planovima za narednu godinu (planirate li lansirati novi proizvod ili ulazak na novo tržište)…

Smatra se da za marketing trebate izdvojiti 7 – 15 % godišnjih prihoda vaše firme.

To znači, ako su vaši godišnji prihodi 100.000 eura da biste u marketing trebali uložiti 7-15 t eura godišnje.

Ako ste tek osnovali firmu i nemate podatke o godišnjim prihodima, tada marketing budget možete definirati ovisno o vašim ciljevima. Npr. ako planirate ostvariti godišnji prihod od 100 tisuća eura, u marketing biste trebali uložiti 7-15 tisuća eura. Ako planirate da će vam godišnji prihodi iznositi 10.000 eura, tada trebate uložiti 700 do 1.500 eura u marketing na razini godine.

Dužina poslovanja

Pri određivanju marketing budgeta ulogu igra i dužina poslovanja.

Ako ste novi u biznisu, trebati ćete više ulagati u marketing jer su inicijalni troškovi visoki. Npr. trebat ćete izraditi web stranicu. A to je već značajnija investicija. Zato najbolje planirajte za marketing budget oko 15% ciljanih godišnjih prihoda za prvu godinu poslovanja.

Ako je vaša firma već etablirana na tržištu, 7-10% godišnjih prihoda biti će dovoljna investicija u marketing.

Prodajni planovi

Još jedna metoda određivanja marketing budgeta je prema prodajnim planovima.

Ako u narednih godinu dana želite privući 100 novih korisnika i znate da trošak akvizicije novog korisnika iznosi 100 eura. Formula je jednostavna, 100×100=10.000 eura.

Znači da ćete za akviziciju novih korisnika u narednih godinu dana trebati potrošiti 10.000 eura.

Vrijednost klijenta

Na marketing nikada ne biste trebali potrošivi više od onoga koliko vrijedi vaš kupac.

Uzmimo na primjer klijenta koji će kod vas koristiti uslugu Google Ads u trajanju od godine dana. Trošak postavljanja i vođenja kampanje godinu dana iznositi će 1.000 eura. To je iznos prihoda kojeg ćete ostvariti od ovog klijenta i za vaš izračun, to je vrijednost klijenta. Trošak akvizicije nikako ne bi smio prijeći tih 1.000 eura.

Ako za privlačenje ovog klijenta potrošite 200 eura i ostvarite 1.000 eura prihoda, jasno je da je to uspješna računica.

A jasno je i da ako ne uložite tih 200 eura da sigurno nećete privući ovog klijenta i ostati ćete bez 1.000 eura dodatnih prihoda.

Kako rasporediti marketing budget?

Kada razmišljate u koji oblik marketinga ćete uložiti, uvijek ciljajte onaj koji će doseći vašu ciljanu publiku. Jer tu ćete ostvariti najveći povrat na uloženo.

Razmisliti gdje se nalaze vaši ciljani kupci ili klijenti. Jesu li oni na LinkedInu, Facebooku, surfaju li internetom ili su to umirovljenici koji radije listaju letak.

Diverzificirajte svoj marketing budget na više kanala, ali uvijek pazite da koristite one gdje se nalaze vaši kupci.

Ako želite uštedjeti na oglašavanju, svoj budget usmjerite na digitalni marketing jer tradicionalni marketing je skup, pasivan i težak za pratiti. Pod tradicionalnim marketingom smatramo kanale televizija, radio, oglasi u novinama i magazinima…

Prednost digitalnog marketinga je što možete ciljati vašu ciljanu skupinu, možete pratiti potrošnju i ROI, i imati niže troškove po akviziciji.

Nekada ste mogli doslovno svoj marketing budget bacati u vjetar. Bila su to vremena prije digitalnog marketinga. Kada biste platili 10.000 eura radio kampanju ili billboard oglašavanje i doslovno dobili jedan ili dva lida, odnosno potencijalnih klijenata. Srećom ta su vremena zauvijek prošla i danas jako dobro možete upravljati svojim marketing budgetima, preusmjeravati ih i pametno trošiti na aktivnosti koje zaista daju rezultate.

A s radiom, televizijom i printanim medijima, ovaj je rizik značajan.

Svoj ćete marketing buget trebat pametno rapsorediti da biste njime pokrili sve troškove marketinga.

Plaćeno oglašavanje vs. organski promet

Jedan dio uložite u plaćeno oglašavanje. To mogu biti Google Ads, Facebook oglasi ili banneri na portalima ili nativno oglašavanje.

A drugi dio na organski promet: kreiranje sadržaja, SEO, prisutnost na društvenim mrežama i email marketing.

Npr. ako imate 1.000 eura mjesečnog marketing budgeta, 500 eura je najbolje uložiti u plaćeno oglašavanje, a 500 u organski promet. Tako ćete ostvariti najbolje rezultate.

Što više ulažete u marketing, više ćete biti vidljivi i više ćete leadova privući. Morate naučiti razmišljati o marketingu kao o ulaganju.

Nemojte ići na previše kanala. Biti će vam teško pratiti rezultate. Najbolje je da se za početak usredotočite na dva, zatim dodajete još po jedan. Npr. možete krenuti sa SEO-om i Google Ads, a zatim uvesti email marketing.

Uvijek pratite rezultate preko Google Analyticsa.

Ako ste spremni uložiti vaš budget u digitalni marketing javite nam se.

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu

Prijavite se na Newsletter! Besplatno je.

* indicates required