marketinška strategija

Marketinška strategija izlaska na tržište

Svako poduzeće želi rasti, ali bez čvrste strategije mnogi završe u slijepoj ulici. To se najbolje ogleda u pokušaju proboja na tržište, bilo da se radi o lansiranju novog proizvoda ili usluge. Marketinška strategija, ako je pravilno postavljena, odvesti će vaše poslovanje u pravom smjeru.

Sve je lakše kad znate gdje želite stići. Radi jednostavnosti, u ovom čanku ću upotrebljavati riječ „proizvod” kako bih opisala ono što želite pokrenuti – proizvod, uslugu, ponudu ili marku.

Što je marketinška strategija izlaska na tržište i zašto je potrebna?

Počnimo s osnovama. Strategija izlaska na tržište je taktički akcijski plan koji opisuje korake potrebne za uspjeh na novom tržištu. To se može primijeniti na gotovo sve, od pokretanja novih proizvoda i usluga, do ponovnog pokretanja vaše tvrtke ili marke. Ili čak lansiranje trenutnog proizvoda na novo tržište.

Marketinška strategija služi nekoliko svrha. Prvo, pojašnjava zašto lansirate svoj proizvod, kome je namijenjen i kako namjeravate osvojiti tržište. Važno je imati čvrstu predodžbu o tome što radite.

Marketinška strategija je to što će vas držati na pravom putu kada dođu poteškoće, a svatko ih je iskusio u svom poslovanju.

7 elemenata marketinške strategije

Prije lansiranja proizvoda na tržište trebate imati spremne odgovore na dolje navedena pitanja. U ovom smo članku klasičan 4P (product, price, placement, promotion) nešto proširili. Krenimo od počekta.

  1. Istraživanje tržišta – Definicija proizvoda

Zapitajte se: koje probleme vaš proizvod rješava?

Istraživanje tržišta ključni je dio razvijanja vaše tržišne strategije. Riječ je o prikupljanju podataka koji pružaju uvid u razmišljanje vaših kupaca, obrasce kupovine i lokaciju. Osim toga, istraživanje tržišta može vam također pomoći da postavite preliminarne prodajne planove, pratite tržišne trendove i pratite što radi vaša konkurencija. Može se činiti očitim da će tvrtka i proizvod uspjeti samo ako ih ljudi trebaju, ali potražnju nije uvijek tako lako odrediti.

  1. Određivanje ciljanog tržišta

Pokušaj promoviranja vašeg proizvoda ili usluge svima i svakome može biti skupo i neučinkovito. Grupiranje ili segmentiranje vaših potencijalnih kupaca na temelju određenih karakteristika pomoći će vam usredotočiti vaše marketinške napore.

Tko razumije kupca, taj pobjeđuje. Prije nego što sastavite strategiju za odlazak na tržište, morate znati tko je točno vaš kupac. Uz osnovne demografske i lokacijske podatke, morate znati i njihove želje, potrebe, strasti i sklonosti.

Vaše ciljno tržište mora imati potrebu za vašim proizvodom ili uslugom i biti spremno platiti vašu cijenu.

  1. Koja je vaša komparativna prednost

Komparativna prednost je jedinstveni razlog zbog kojeg bi kupci kupili od vas a ne vaše konkurencije. To je ono što vas izdvaja iz mnoštva. Važno je definirati što radite drugačije i biti u mogućnosti prenijeti to potencijalnim kupcima. To obično odražava vaše posebno znanje ili vještine.

4. Istražite konkurenciju

Nitko ne ulazi u bitku bez razumijevanja i svog protivnika a i bojnog polja. Koji se trendovi na tržištu događaju koji će utjecati na vaše lansiranje i uspjeh proizvoda? Tko su glavni konkurenti i kako će reagirati na vaše lansiranje?

Distribucija

  1. Distribucija

Kako i gdje ćete distribuirati svoj proizvod?

Točnije, kada su kupci zainteresirani za kupnju od vas, kako ćete to ostvariti? Je li to fizički proizvod u trgovini (ako je tako, kako ćete doći tamo)? Je li to na vašoj web web stranici s web shoppom ili nešto treće?

  1. Cjenovna strategija

Koliko će kupci platiti za vaš proizvod i zašto baš toliko?

Cijene su više od financijske odluke. Naravno da vaša struktura cijene mora imati smisla na temelju vašeg poslovnog modela, ali to je i signal ljudima o vrijednosti koju ćete dati.

Cijena odražava svaki drugi aspekt vaše strategije izlaska na tržište, od vašeg ciljanog tržišta do načina promocije i prodaje. I to treba biti svjestan i promišljen izbor.

  1. Marketinški plan

Koju ćete vrstu marketinga koristiti da biste ljudima rekli o svom proizvodu?

Marketing je izuzetno važan pogotovo ako želite da vas kupci pronađu putem oglasa i sadržaja. Iako je dostupan veliki broj marketinških alata, razmislite o svojoj ciljanoj publici kad određujete koje od njih ćete koristiti. Opcije uključuju poslovnu web stranicu, društvene mreže, google oglase, blogove, brošure i letake, tiskanje reklama, newslettere, radio, TV….

Također ćete morati izdvojiti budget za svoje marketinške aktivnosti. Kao općenito pravilo, na marketing biste trebali potrošiti pet posto stvarnog ili očekivanog godišnjeg prometa. Ako je vaša tvrtka nova, u početku ćete trebati izdvojiti više sredstava za izgradnju vašeg poslovnog profila.

Pratite i analizirajte

Važno je redovito nadzirati i pregledavati vaše marketinške aktivnosti kako biste utvrdili postižu li željeni rezultat, npr. povećanje prodaje.

Aktivnosti nadzora mogu uključivati redovito (mjesečno) pregledavanje podataka o vašoj prodaji ili praćenje aktivnosti kupaca tijekom reklamne kampanje. Učinkovitost marketinških atkivnosti na web lokaciji pratimo putem Analyticsa.