marketing u vrijeme pandemije

Marketing u vrijeme pandemije

Veliki broj firmi suočava se s izazovima ekonomskih posljedica pandemije izazvane koronavirusom. Pažljivo se raspoređuju budgeti, pazeći na to da svaka uložena kuna donese najveći mogući povrat (ROI). Rezanje marketinških budgeta zvuči kao razuman potez, ali kompletno gašenje marketinških aktivnosti moglo bi imati dugoročne posljedice na vaše poslovanje. Marketing u vrijeme pandemije je nužan.

Donosimo vam preporuke na što biste trebali usredotočite svoje marketinške napore kako biste zadržali vašu poziciju na tržištu i privukli nove klijente.

Konzumacija medija za vrijeme pandemije

Trenutna pandemija promijenila je način na koji živimo svoje živote, ali i način na koji konzumiramo medije:

  • Potrošači više vremena provode na svim vrstama medija i uređaja, poglavito televiziji i internetu,
  • Pojačano se konzumiraju društvene mreže,
  • Internet je postao jedan od glavnih izvora razonode,
  • Mediji se konzumiraju tijekom cijelog dana, a ne samo u udarnom terminu,
  • Vanjsko oglašavanje gubi na snazi.

Održavanje prisutnosti vešeg brenda ključno je za dugoročnu profitabilnost.

Veća TV i digitalna gledanost, dulje vrijeme provedeno na svim vrstama medija i uređaja pruža odličnu priliku za izgradnju vašeg brenda, uz manja ulaganja. Uz to, uzmite u obzir da vaša konkurencija možda još uvijek nije donijela odluku hoće li biti aktivna u medijima ili ne. Što znači da više prostora u medijima ostaje vašim aktivnostima.

Kakva treba biti komunikacija?

Imamo jedinstvenu priliku biti odgovorni u svezi sadržaja koji trenutno objavljujemo. Potrošačima je potrebna podrška brendova koje vole, a društvene mreže su sjajno mjesto za to. Zbog toga sadržaj koji isporučujemo treba pokazivati istinsko poštovanje prema potrošaču.

Gdje fokusirati marketinške napore?

Marketinške aktivnosti trebalo bi usmjeriti na:

  • Pružanju kvalitetnog sadržaja. Bilo da se radi o sadržaju vaše internet stranice, video sadržaju, blogovima, online edukacijama i sl.
  • Izgradnju kvalitetnih odnosa s potrošačima i privlačenje novih potrošača. Budite aktivni na društvenim mrežama.
  • Izgradnju online prisutnosti. Privucite što više potrošača na vašu internet stranicu. Ovo nije vrijeme skrivanja na internetu.

Dvije izvrsne marketinške strategije za zadržavanje postojećih korisnika i privlačenje novih su:

  1. Contnent marketing i
  2. Oglašavanje uz plaćanje po kliku.

CONTENT MARKETING ILI SADRŽAJNI MARKETING

content marketing

Ako već niste, sad je idealno vrijeme da se posvetite content marketingu. Veliki broj potrošača je trenutno na internetu i traže kvalitetan sadržaj. Iskoristite ovu priliku da ih upoznate s vašim poslovanjem. Content marketing odnosi se na sadržaj koji se plasira na društvenim mrežama, u blogovima, putem newslettera,  SEO i plaćeno oglašavanje.

Radite pametno kako biste zadržali postojeću korisničku bazu.

Ako niste prisutni pred očima potrošača, brzo ćete nestati i iz njihovih umova. Morate održavati kontakt s kupcima ili riskirate da ih izgubite. Uvijek je jeftinije zadržati postojećeg kupca nego privući novog. Morate biti u kontaktu sa svojim kupcima putem društvenih mreža, newslettera, blogova.

Razgovarajte s vašim kupcima putem LinkedIna, Facebooka… To su mjesta na kojima kupci pregledavaju vaše proizvode, razgovaraju o njihovim karakteristikama, razmjenjuju mišljenja.

Potrošači razvijaju sklonost prema vašim proizvodima kada su s njima upoznati.

Usredotočite se na stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji će se dijeliti i smanjite budget za stvaranje sadržaja male vrijednosti s malim učinkom.

Reciklirajte stare sadržaje.

Vaša tvrtka ima arhivu višegodišnjeg, relevantnog i zanimljivog sadržaja koji ne poznaje datum i još uvijek vrijedi za vaše klijente… i tražilice. Ponovno pregledajte svoj sadržaj, ažurirajte ga, napravite proljetno čišćenje s ciljem poboljšanja vašeg ranga na tražilicama.

Osvježite vašu internet stranicu.

Iskustvo kupaca je kralj. Uložite u svoju web stranicu kako biste bili sigurni da pružate brzo, personalizirano iskustvo. A što se tiče smanjenja troškova, imajte na umu da će male promjene na vašoj internet stranici imati velike učinke na vaše poslovanje.

 

OGLAŠAVANJE PUTEM PLAĆANJA PO KLIKU (PPC)

SEO

Druga marketinška strategija koju preporučamo je promocija putem plaćanja po kliku. Sama riječ kaže, oglas ćete platiti samo ako korisnik klikne na njega i posjeti vašu internet stranicu. Ovo je izvrsna metoda privlačenja korisnika na vašu internet stranicu. To možete učiniti putem oglašavanje na Googleu, nativnog oglašavanja, Facebooka i ostalih društvenih mreža.

Budite još vidljiviji pred svojim potencijalnim klijentima.

Budući da je većina ljudi doma, pred svojim digitalnim uređajima, ovo je sjajna prilika za tvrtke da koriste PPC marketing kako bi se povezali sa svojim kupcima i stekli konkurentsku prednost. Ova taktika će vam pomoći da dosegnete potencijalne klijente u trenutku dok pretražuju vaš proizvod ili uslugu na internetu.

Osigurajte da se vaše poslovanje može naći na mreži

Promet pretraživanja znatno se povećao u proteklih tjedana i nastavit će rasti. Svi smo zalijepljeni za računala i telefone. Tražimo zabavu i načine kako provesti vrijeme. Za mnoge to uključuje i kupovinu na mreži. Ako vaša web stranica nije među prvima na Googleu, teško da ćete ostvariti značajan promet.

Budite ispred konkurencije

Izdvajanjem oglašivačkog budžeta za održavanje vaše marke donijet će vam dugoročne koristi. Sve što je trenutno online potrošit će se više nego ikad prije. Ovo nije vrijeme za skrivanje na mreži. Osnažite vaš digitalni marketinga jer drugi oglašivači u ovom trenutku mogu biti offline, što smanjuje konkurenciju. To omogućava vašoj tvrtki priliku da poveća udio na tržištu.

Ako ste zabrinuti kako rasporediti vaš marketinški budget, javite nam se. Na umu imamo najbolje interese klijenata.

Edita Gombović, LeadMarketing