fbpx
digitalni marketing

Online marketing – Zašto baš sad?

Online marketing, digitalni marketing, internet marketing… bez obzira kako ga zvali, je poput bilo koje druge vrste marketinga – način povezivanja i utjecanja na vaše kupce. Stvarna razlika je u tome što se s kupcima ovdje povezujete putem interneta.

Online marketing obuhvaća široki raspon aktivnosti. Marketing na društvenim mrežama, Google oglasi, SEO, email marketing, content marketing samo su neki od sjajnih primjera. Oni pomažu da predstavite potrošačkima vašu tvrtku i uvjerite ih u kupnju.

Zašto je online marketing postao velika stvar ovih dana?

Korisnici sve više vremena provode na internetu. Zato je digitalni marketing tako popularan. Ne trebate puno da biste pronašli potvrdu za to. Samo pogledajte oko sebe. Vidjet ćete susjedu na balkonu kako u ruci drži mobitel, vidjet ćete kolegu na radnom mjestu kako provjerava svoj mobitel ili supruga kako u pauzi nogometne utakmice skrola po mobitelu. Internet je nezaobilazan suputnik u svakodnevnom životu.

Kad se radi o oglašavanju, vremena su se zauvijek promijenila. Nekada je bilo dovoljno izdvojiti izdašan marketing budget, zakupiti „reklamu prije dnevnika“ na TV-u i ostvariti uspjeh, ali ta su vremena srećom zauvijek prošla. Marketing više nije ni skup ni nedostižan. Digitalni marketing danas je u hrvatskom medijskom prostoru zastupljeniji 10 puta više nego prije 10 godina.

Što mogu ostvariti s budgetom od 5.000 kn u online oglašavanju?

Svi vole vidjeti brojke. Zato za ilustraciju navodimo budget od 5.000 kuna i što od njega možete očekivati. S 5.000 kn možete ostvariti preko 1.500.000 prikazivanja vašeg oglasa na internetu i privući preko 15.000 korisnika interneta na vašu web stranicu. Ovo su okvirne brojke, čisto da steknete dojam. Rezultati mogu biti i bolji i gori od ovoga. Oni ovise o puno faktora.

Vaš cilj svakako nisu klikovi niti broj prikazivanja. Cilj svake marketinške aktivnosti je ROI (Return on Investment) – povrat na uloženo. Da biste procijenili ROI potrebno je znati koliko klikova je potrebno da biste ostvarili jednu prodaju i koliko vrijedi vaš kupac (koliko ćete od njega zaraditi). Tada možete izračunati koliki ROI morate ostvariti da bi vam se ulaganje isplatilo.

O čemu ovisi uspjeh kampanje?

Krajnji cilj marketing kampanje nije ostvariti veliki broj posjeta vašoj internet stanici, mada i to ima svoju težinu jer se jača svijest o vašem brendu. Jedini način mjerenja rezultata je kroz poslovne rezultate.

Uspjeh vaše kampanje na internetu ovisit će o nizu faktora:

–       Jeste li dobro odredili ciljanu skupinu? Na internetu imate mogućnost birati kome želite da se vaši oglasi prikazuju tj. ciljanu skupinu definirati do najsitnijih detalja. Po dobi, spolu, zanimanju, kompaniji u kojoj rade, kojim se hobijima bave, jesu li u fazi pripreme za vjenčanje ili selidbe, gdje žive (lokacijski)…. Nebrojene su mogućnosti. Ako znate tko su kupci vaših proizvoda, ovo svakako može olakšati izbor marketing strategije.

–       Kvaliteta oglasa. Koliko je kvalitetan vaš oglas? Komunicira li jasno ono čime se bavite, intrigira li, je li vizualno atraktivan, ima li u sebi sadržane ključne riječi?

–       Kvaliteta landing page. Landin page je podstranica na vašoj internet stranici na koju korisnik dolazi nakon što klikne na vaš oglas. Ova stranica je ključna za vaš uspjeh. Ako korisnika dovedete na stranicu koja nije ono što je on očekivao, brzo će ju napustiti i propustit ćete priliku za prodaju. Kompanije griješe kada korisnika odvedu na stranicu koja je općenita i s koje on mora ostvariti dodatne klikove da bi došao do informacija koje ga zanimaju. Nemate puno vremena da pridobijete potrošačevu pažnju. Pregledavanje interneta je više skeniranje nego čitanje.

–       Leadovi. Lead je kontakt do kojeg ste uspjeli doći u vašoj kampanji. Lead je zlato. On vas vodi do potencijalnog klijenta. Nakon što ste prikupili lead (kontakt podatke), vi sada imate korisnika koji je zainteresiran za vaš proizvod/uslugu. Na vama je što ćete učiniti s ovime. Hoćete li ga ostaviti u excel tablici u vašem kompjuteru ili ćete pokušati s njim ostvariti prodaju.

Zašto baš sad online marketing?

Već smo spomenuli da korisnici sve više vremena provode na internetu i to je glavni razlog zašto je sve veći dio medijske potrošnje usmjeren na internet.

U Hrvatskoj postoji još jedan razlog za pokretanje digitalne kampanje upravo sada, a taj je da velike firme još uvijek ne koriste digitalni marketing u dovoljnoj mjeri.

Velike firme koje raspolažu s najvećim marketing budgetima većinu svojih budgeta troše na TV oglašavanje. U Hrvatskoj na digitalni marketing odlazi tek 20% ukupne medijske potrošnje. U Americi je ovaj udio već sada 43%. Onda možete zamisliti koliko prostora tu još ima.

Ipak u Hrvatskoj je internet drugi najzastupljeniji kanal, odmah poslije televizije na koju odlazi 50% medijske potrošnje.

Ovo su zapravo dobre vijesti za manje firme jer je oglašavanje na internetu relativno jeftino. Kada veliki igrači uđu u digitalni prostor, oglašavanje na internetu će automatski poskupjeti i može postati nedostupno manjim firmama. Isto smo imali prije 10 godina kad mala firma nije imala mogućnost platiti „reklamu prije dnevnika“.

Zato je ovo prilika koja se ne smije propustiti.

Zamislite da se oglas za vašu firmu nalazi uz bok oglasu velike kompanije. I da imate priliku prodati kao i velika kompanija. Ne bi li to bila prilika za vas. Uz dobru digitalnu marketing agenciju ovo ćete uspjeti ostvariti.

Ako niste prisutni, netko drugi će uzeti vaš dio kolača.

Možete imati najbolji proizvod, nešto što zadovoljava potrebu potrošača, ali ako vas potrošač ne može pronaći, u čemu je poanta?

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu