organski marketing

Plaćeni Marketing vs. Organski Marketing – Koji je bolji za vaše poslovanje?

Kada pričamo o plaćanju, postoje dvije temeljne vrste marketinga: plaćeni i organski marketing. U ovom blogu ću pojasniti razliku između ove dvije vrste maketiga, a osnovna razlika je što kod plaćenog marketinga plaćamo medije za promociju, a kod organskog marketinga ne plaćamo medije.

Plaćeni marketing

Plaćeni marketing odnosi se na sve marketinške napore koji uključuju plaćanje promocije, kao što je oglašavanje na društvenim mrežama, PPC oglašavanje, banneri na web stranicama, plaćeni PR članci itd. Ova vrsta marketinga omogućuje tvrtkama ciljanje određene publike i dosezanje veće publike nego što bi to učinili samo organskim putem.

Organski marketing

S druge strane, organski marketing odnosi se na marketinške napore koji ne uključuju plaćanje promocije. To uključuje taktike kao što su optimizacija za tražilice (SEO), sadržajni marketing (content marketing), email marketing i angažman na društvenim mrežama. Organski marketing oslanja se na privlačenje pažnje kroz kvalitetu i relevantnost sadržaja i uloženih napora.

To je sve ono što kreirate i objavljujete sami ili uz pomoć stručnjaka za marketing.

 

Budite u toku s novim videima - Kliknite OVDJE i potvrdite pretplatu. Besplatno je.

Pod content marketingom misli se na sav sadržaj koji objavljujete a koji se veže uz vaše poslovanje. Sav sadržaj koji pojašnjava čime se vaša firma bavi. To može biti sadržaj za web stranicu, pisanje blogova, case studya, objava na društvenim mrežama, video content, newsletteri. Organski marketing koristi SEO, društvene mreže i internet da bi distribuirao poruku do ciljanog potrošača. Ovaj sadržaj je pohranjen na web stranici i služi širenju svijesti o vašoj robnoj marki, o vašim proizvodima i uslugama koje nudite.

Osnovni cilj organskog marketinga je izgraditi brand awareness i izgraditi odnose s potencijalnim i postojećim kupcima, putem edukacije ili zabavljanja publike. Cilj je da budete kupcu na umu (top of the mind) kada zatreba vašu uslugu.

Cilj svih organskih napora je privući korisnika na vašu web stranicu gdje se odvija prodajni proces. Ovaj se cilj najbrže postiže kroz SEO. Optimizacijom sadržaja na vašoj web stranici osigurati ćete puno veći promet na svoju web stranicu.

Koji oblik marketinga odabrati?

Dakle, što je bolje za vaše poslovanje? Pa, to stvarno ovisi o vašim ciljevima i resursima. Plaćeni marketing može biti učinkovitiji kratkoročno jer vam omogućuje da brzo dosegnete veću publiku i može se lakše pratiti i mjeriti. Međutim, on zahtjeva plaćanje medijima za oglašavanje.

Organskom marketingu, s druge strane, potrebno je više vremena da se vide rezultati, ali dugoročno može biti isplativiji i održiviji pristup. Također može biti pouzdaniji potrošačima, jer je vjerojatnije da će organske napore smatrati pravim i autenentičnim. Organski marketing pomaže u izgradnji povjerenja i dugoročnih odnosa s potrošačima. On prirodno privlači potrošače vašoj usluzi ili vašem brandu.

Dok se organski marketing fokusiran na privlačenje prometa na vašu web stranicu tijekom vremena, plaćeni marketing služi plaćene medije da bi dosegao vašu ciljanu publiku i ostvario prodaju brzo.

Plaćeni marketing odnosi se na plaćene PPC oglase oglase, plaćene oglase na društvenim mrežama, video oglase na YouTubeu, plaćene PR objave. Na ovaj način možete doseći ciljanu publiku koja nikada prije nije čula za vas. Vi mjerite povrat na uloženo kroz ROAS (return on ad spend).

U konačnici, važno je razmotriti i plaćeni i organski marketing kao dio sveobuhvatne marketinške strategije. Kombinacijom ova dva pristupa, tvrtke mogu učinkovito doseći svoju ciljnu publiku i postići dugoročni uspjeh.

Bitno je da vas potencijalni kupci upoznaju i budu svjesni čime se bavite i kako im možete pomoći. A to ćete postići tako da ćete što češće biti prisutni ispred svojih potencijalnih kupaca.

Ako trebate pomoć prilikom provedbe svojih plaćenih ili organskih marketing aktivnosti, javite nam se. Brzo ćemo biti uz vas!

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu

Prijavite se na Newsletter! Besplatno je.

* indicates required