Marketing za odvjetničke urede

SEO za odvjetničke urede – Kako poboljšati poziciju web stranice na Googleu?

Većina nas se nekada našla u situaciji da treba odvjetnika koji je specijaliziran za određeno područje, npr. kupnja nekretnine na dražbi. Ako ste pokušali takvog odvjetnika potražiti preko prijatelja ili poznanika, teško da ste uspjeli jer radi se o uskoj specijalizaciji. Ako krenete u potragu za takvim odvjetnikom preko Googlea, opet nećete uspjeti jer većina odvjetničkih ureda nema web stranicu ili ona nije optimizirana za tražilice.

Mnoga odvjetnička društva godinama se oslanjaju na vjerne, dugoročne klijente i dosljedne preporuke, ali što je s onima koji tek trebaju izgraditi svoju reputaciju. Danas je situacija takva da je internet postao primarna metoda pronalaska odvjetnika. Drugim riječima, morate osigurati da se vaša stranica pojavi na vrhu Google rezultata pretraživanja kada potencijalni klijenti traže odvjetnika. Optimizacija za tražilice (SEO) posebno je važan za odvjetničke urede koji zastupaju klijente pojedince, kao što su odvjetnici za potraživanje odšteta, odvjetnici za kaznena djela, radno ili obiteljsko pravo jer ti klijenti možda traže odvjetnika u stisci. Ako vaša tvrtka još nije optimizirala svoju web stranicu – ili uopće nije kreirala web stranicu – vrijeme je da se pozabavite ovim pitanjem.

SEO za odvjetničke urede

Slika 1: Trendovi pretraživanja pojma „odvjetnik“ na Googleu od 2004. do 2021. godine

Marketinški trendovi u odvjetničkoj praksi

Mijenja se način na koji se klijenti povezuju s odvjetnicima, a ako se još niste prilagodili ovoj promjeni, vjerojatno propuštate značajan broj potencijalnih klijenata. O tome kako ih njihovi klijenti pronalaze ili ne pronalaze posebno bi trebala razmisliti mala odvjetnička društva, samostalni odvjetnici, odvjetnici koji djeluju na lokalnom području.

Odvjetnik - Google pretraga

Slika 2: Županije s najvećim brojem pretraživanja pojma „odvjetnik“ u 2021. godini

Osnove SEO-a odvjetničkog ureda

Za dizajn i upravljanje web stranicama potrebno je puno posla, možda ste taj dio već odradili. Bravo za vas! U velikoj shemi, vaša stranica je jedna od stotinu drugih stranica odvjetničkih ureda u Hrvatskoj. Web pretraživanje je primarni način na koji se ljudi kreću internetom, a najpopularnija tražilica je Google. Iako vam se može činiti da je previše web stranica na internetu, znajte da postoje načini da se vaša stranica natječe s drugima i da dođe do vrha u rezultatima pretraživanja.

SEO (Search Engine Optimization) je proces koji web stranici osigurava pojavljivanje visoko u rezultatima pretraživanja. Ovo je od ključnog značenja za bilo koju stranicu koja pokušava povećati promet. Drugim riječima, ako kreirate visokokvalitetan, autoritativan sadržaj koji odgovara na pitanja korisnika, veća je vjerojatnost da ćete dosljedno privući korisnike interneta na svoju web stranicu, što za odvjetničke tvrtke znači više potencijalnih klijenata i preporuka. Najbolji dio optimizirane stranice je da je gotovo sav promet besplatan, što znači da nije generiran oglasom.

Što Googleovi algoritmi provjeravaju?

Da biste bolje razumjeli što je bitno za optimiziranje stranice, korisno je imati uvid u to što Google traži na web stranici. Ove karakteristike uključuju:

  • Značenje upita
  • Relevantnost web stranice
  • Kvaliteta sadržaja
  • Upotrebljivost informacija
  • Kontekst i postavke

U nastavku pročitajte kratak pregled svakog od ovih čimbenika i kako se oni odnose na SEO vaše web stranice.

Značenje upita

Prije nego što Google može dati korisniku korisne rezultate, mora razumjeti što korisnik traži. Googleov tehnološki napredak u posljednjih nekoliko godina omogućio je njegovim algoritmima da otkriju namjeru korisnika. Algoritmi daju prioritet najsvježijem sadržaju kako bi izbjegli pružanje zastarjelih informacija.

Relevantnost stranice

Algoritmi zatim pokušavaju izvući najrelevantnije moguće web stranice. Jedan od najjasnijih pokazatelja relevantnosti je podudaranje ključnih riječi. Ključne riječi su riječi ili fraze koje korisnik upisuje u Googleovu traku za pretraživanje kako bi pretražio informacije o temi. Kada se ključne riječi u korisničkom upitu za pretraživanje pojave unutar naslova, podnaslova i unutar teksta, to Googleu signalizira da je to vjerojatno relevantna stranica. Postoje daleko kompliciranije metode koje algoritmi koriste kako bi utvrdili je li stranica relevantna za korisnika. Na primjer, Google također analizira koliko vremena korisnici provode na stranici. Ako ste tijekom posljednjeg desetljeća redovito koristili tražilicu, vjerojatno ste primijetili eksponencijalno poboljšanje kvalitete vaših pretraživanja.

Kvaliteta sadržaja

Čak i kada bi Google suzio rezultate pretraživanja samo na one koji su relevantni za pretraživanje korisnika, i dalje bi postojao ogroman broj rezultata. Algoritmi ne prikazuju sve rezultate već daju prioritet najpouzdanijem sadržaju. Zbog toga je SEO odvjetničko društvo toliko važno.

Jedan od najvažnijih aspekata uspjeha SEO-a odvjetničkog ureda je stvaranje sadržaja koji je koristan za korisnike. To se obično odnosi na opise vaših usluga, postova na blogu o relevantnim temama ili stranica s čestim pitanjima koje se odnose na neka od najčešćih pitanja vaših potencijalnih klijenata.

Pobrinite se da je sadržaj jednostavan za čitanje i napisan za opću čitateljsku publiku. Sadržaj treba redovito osvježavati jer zastarjela stranica s netočnim pravnim informacijama može samo naštetiti vašem SEO-u.

Upotrebljivost web stranica odvjetničkog ureda

Tražilice su godinama proučavale ponašanje korisnika na internetu da bi osmislile formulu za web stranicu koja je jednostavna za korištenje. Ovo je kritična komponenta za SEO odvjetničkog ureda. Stranice koje su user friendly, odnosno koje su jednostavne za upotrebu, biti će bolje rangirane na stranicama s organskim rezultatima pretraživanja i korisnici će na njima provoditi više vremena. Npr. Googleovi algoritmi identificiraju i označavaju web stranice koje nisu prilagođene mobilnim uređajima ili se ne učitavaju brzo.

Kontekst i postavke

Ne čudi da Google ima pristup gotovo neograničenoj količini osobnih podataka i podataka o pretraživanju korisnika. Koristeći lokaciju, povijest pretraživanja i postavke korisnika, Google može preciznije ciljati rezultate. To znači da će ono što se pojavljuje na korisnikovom SERP-u ovisiti o tome gdje se nalazi i koju vrstu informacija obično traži. Ovo je još jedan način na koji tražilica pokušava pružiti najkorisnije moguće informacije.

Tehnička strana SEO-a

Još jedna kritična komponenta SEO strategije vašeg odvjetničkog ureda je optimizacija tehničke funkcionalnosti vaše web stranice. Premda ne morate biti profesionalni web programer da biste to učinili, tko god upravlja web stranicom vaše tvrtke trebao bi osigurati da stranica odgovara Googleovim specifikacijama.

Prva i najvažnija stvar je osigurati da korisnik ima izvrsno iskustvo. Ako potencijalni klijent ne može lako navigirati vašom web stranicom kako bi pronašao ono što traži, zatvorit će web stranicu i započeti pretraživanje ispočetka. Kao što smo već spomenuli, tražilice obraćaju pažnju na to koliko dugo korisnici ostaju na vašoj stranici, a frustrirani korisnik neće dugo provesti na loše dizajniranoj stranici.

Kako izgleda dobro dizajnirana web stranica? Provjerite jesu li osnove pokrivene.

  • Jesu li linkovi još uvijek aktivni ili imate neispravne veze razbacane po cijeloj web stranici? Pogreške 404 mogu biti frustrirajuće za korisnike, ali u slučaju neispravnih veza, provjerite je li vaša stranica s pogreškom 404 prilagođena kako bi se korisniku pomoglo da se vrati na aktualnu stranicu.
  • Jesu li vaše stranice optimizirane za brzo učitavanje? Brzina stranice je ključna za visoko rangiranje. Ako želite poboljšati brzinu učitavanja vaše web stranice provjerite naš članak: Kako povećati brzinu web stranice u trenu.
  • Izgleda li vaša stranica ispravno u različitim preglednicima? Jedna od najvažnijih i često propuštenih prilika web stranice odvjetničkog društva je što nisu prilagođene mobilnim uređajima. Više od 60% pretraživanja se vrši preko mobitela zato vodite računa je vaša stranica responzivna, odnosno da se prilagođava različitim uređajima (mobitel, tablet, stolno računalo).

Ako trebate pomoć pri optimiziranju vaše web stranice, javite nam se. Pomoći ćemo vam da vaše poslovanje postane vidljivo na internetu.

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu