fbpx
što je digitalni marketing

Što je digitalni marketing i zašto je toliko efikasan

U ovom blogu ćemo govoriti o pojmu “digitalni marketing” i približiti vam njegovu njegovu moć u dosezanju vaše ciljane publike.

Ciljana publika su korisnici interneta koji su najskloniji kupnji vašeg proizvoda ili usluge. U ovom blogu ćete dobiti ideju kako vi možete ciljati vašeg idealnog kupca putem digitalnog marketinga, koje alate i tehnike trebate koristiti.

Digitalni marketing je promocija vašeg poslovanja (vaših proizvoda ili usluga) putem interneta i to putem Google tražilice, web stranice, društvenih mreža, email maketinga, vida i drugih kanala te optimizacija sadržaja web stranice (SEO), kreiranje sadržaja (contnet marketing) i sve ostale aktivnosti koje poduzimate kako biste promovirali svoje poslovanje online.

U današnjem digitalnom dobu za tvrtke je ključno imati snažnu prisutnost na internetu. No to ne znači da je dovoljno napraviti web stranicu da biste ostvarili uspjeh na internetu. Vaša stranica bi trebala za vas raditi 24 sata/dan, a za to služi digitalni marketing pomoću kojega privlačite korisnike na svoju web stranicu, vašu poslovnicu, vaš profil na društvenim mrežama ili jednostavno da vas nazovu i dogovore termin.

Digitalni marketing koristi različite kanale: Google tražilicu, i ostale tražilice, web stranicu, optimizaciju web stranice (SEO), društvene mreže, email i mobilne aplikacije kako bi pronašao vaše idealne kupce, izgradio odnose s njima, povjerenja u vaš brend i pretvorio ih u vjerne kupce.

 

Zašto je digitalni marketing najuspješniji oblik marketinga?

Digitalni marketing je efikasan zato što koristi informacije koje su na internetu pohranjene o svakom pojedinim korisniku interneta. Ne kaže se uzalud „Google zna sve”. Ne da Google samo zna sve o svemu već zna i sve o vama. Isto tako i društvene mreže imaju hrpu podataka o vama. One znaju jeste li pred vjenčanjem, jeste li roditelj djeteta u dobi od 6 godina ili 12 godina, znaju koje vas teme interesiraju. Sve se to bilježi na nivou vašeg profila na društvenim mrežama i tražilicama.

Osim što znaju koje je vaše zanimanje, hoćete li uskoro postati roditelj, također znaju i na kojem se geografskom području nalazite, što pretražujete na Googleu, koliko imate godina i tome slično.

I uz pomoć svih tih informacija koje se o vama prikupljaju, tvrtke uz pomoć digitalnog marketinga mogu doprijeti do korisnika koji će najvjerojatnije biti zainteresirani za njihove proizvode ili usluge.

Ciljana publika

Recimo da želite ciljati direktora firme koja se bavi proizvodnjom hrane i zapošljava preko 200 zaposlenika u Švedskoj, vi to možete učiniti. Ako na primjer otvarate novi dućan u svom kvartu i želite ciljate samo stanovnike vašeg kvarta, vi možete odrediti da se oglas prikazuje u krugu od npr. 1 kilometra.

Isto tako možete ciljati ljubitelje ribolova, ljude koji vole životinje i naravno općenito ljude koji vole kupovati, koje zanima zdravlje, ljepota, putovanja i sve što možete zamisliti!

Mi smo za klijenta radili oglašavanje za školu stranih jezika za djecu. Ciljali smo roditelje predškolske i djece koja pohađaju osnovnu školu te namjeravaju dijete upisati u školu stranih jezika, ali smo se fokusirali samo na krug od 5 km oko škole, na ljude koji žive ili gravitiraju prema tom području. I to je to! Nema potrebe da idete na sve. Vi ciljate svoju ciljanu skupinu. A to možete uz pomoć digitalnog marketinga.

Google zna kada pretražujete određeni proizvod ili uslugu iz jasnog razloga jer ga upisujete u Google tražilicu. Prema tome vam nudi rješenja za vašu pretragu, o obliku oglasa ili generičkog sadržaja. Generički sadržaj je sve osim oglasa, a i za to postoje alati kako da budete na vrhu tražilice. Znači, vi možete dospjeti na prvu stranicu Googlea i bez da plaćate za oglase. O tome će biti riječi malo kasnije.

VRSTE DIGITALNOG MARKETINGA

 

Pay per click ili Plaćanje po kliku / Google oglasi

Već sam spomenula moć Google tražilice i društvenih mreža u ciljanju vašeg idealnog kupca. A da biste ga ciljali možete koristiti pay per click odnosno plaćanje po kliku. U ovom slučaju ćete morati platiti Googleu ili nekoj drugoj tražilici da prikaže vaš oglas vašoj ciljanoj skupini, vašem ciljanom kupcu.

Npr. možete kreirati tekstualne oglase koristeći Google Search koji će se prikazivati kada netko pretražuje vaš proizvod ili uslugu. Kada netko klikne na vaš oglas odlazi direktno na vašu web stranicu i vi za taj klik/dolazak plaćate Googleu. Dakle, vi plaćate samo ako netko klikne na vaš oglas. U Google Search kampanji, Google neće vaš oglas prikazivati svima već samo onima koji pretražuju vaš proizvod ili uslugu.

Također, osim tekstualnih oglasa na Google možete postaviti i slikovne oglase (Google Display) koji uključuju slike ili videa. I s njima također ciljate vašu ciljanu skupinu ili široke mase, ako želite npr. izgraditi svoju prepoznatljivost. To rade veliki brendovi.

Društvene mreže

Možda ćete htjeti privući širu publiku pa ćete koristiti društvene mreže jer znamo da su danas svi na društvenim mrežama. To mogu biti Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn…

Na ovim platformama možete oglašavati vaše proizvode ili usluge putem tekstualnih oglasa, slikovnih oglasa i videa.

To je također plaćeni oblik oglašavanja. Ove društvene mreže imaju vlastite oglasne alate koje možete koristiti da bi ciljali vaše potencijalne klijente. Ciljati ih možete prema lokaciji, spolu, interesima, životnim događajima itd. a ciljat ćete ih s oglasima koji će ih privući na vašu web stranicu ili da vas nazovu ili da ostave svoje kontakt podatke.

Društvene mreže ćete, osim za oglašavanje, koristiti i za izgradnju povjerenja kod potencijalnih i postojećih kupaca, kreiranjem sadržaja i za to ne morate ništa platiti ovim platformama, ali morate provesti puno vremena u upravljanju ovim društvenim mrežama jer kreiranje sadržaja i održavanje kontakata s kupcima zahtijeva dosta vremena.

Sve ove aktivnosti koje smo do sada naveli, plaćeno oglašavanje na Googleu i društvenim mrežama, objave i interakcija s kupcima na društvenim mrežama, privući će veliki broj posjetitelja na vašu web stranicu.

Email marketing

Email marketing se odnosi na slanje emailova na vašu bazu pretplatnika. Emailovi će im pomoći da bolje shvate vaš proizvod ili uslugu što će im olakšati odluku o kupnji.

Što više promovirate vašu uslugu, sve više će posjetitelja dolaziti na vašu web stranicu i htjeti ćete se povezati s njima. A najbolji način za to je email marketing. Posjetitelje svoje web stranice ćete htjeti više vezati uz vaš brend i stvoriti od njih kupce i ponavljajuće kupce. Zato ćete na web stranici i putem društvenih mreža prikupljati njihove email adrese i slati im newslettere.

Email marketing je odličan alat u B2B marketingu ali i B2C marketingu. Neki od naših klijenata ostvaruju većinu prodaje putem email marketinga. Ovo je izravan kanal komunikacije s vašim korisnicima i klijentima. Za razliku od društvenih mreža kod kojih u većini slučajeva trebate platiti da biste dosegli svoje pratitelje, kod email marketinga svaka poslana email poruka zaista doseže vašeg korisnika.

Putem emaila ga zatim pozivate da posjeti vašu web stranicu i izvrši kupnju ili pročita neki novi sadržaj na webu.

Content marketing

Sve ovo što smo do sada nabrojali, email marketing, google oglašavanje, društvene mreže i izrada web stranice ne bi bila moguća bez content marketinga (sadržajnog marketinga).

Da biste izradili web stranicu biti će vam potrebno dosta sadržaja koji ćete staviti na web stranicu. Da biste komunicirali s vašim followerima, biti će vam potrebno puno sadržaja koji treba kreirati itd. Sve je to content marketing ili sadržajni marketing.

Content marketing obuhvaća kreiranje sadržaja za vašu web stranicu, objave na društvenim mrežama, pisane oglase, blogove, videa, članke… svi ovi sadržaji služe da bi privukli pažnju vaših kupaca i izgradili odnos. Kada definirate content strategiju zanimat će vas što vaše kupce zanima i muči i ponuditi odgovore na vašoj web stranici. Još prije kreiranja web stranice bilo bi korisno istražiti koje ključne riječi uključiti u vašu web stranicu. A tek tada kreinuti na izradu sadržaja za web stranicu.

SEO

Kada već imate web stranicu, htjeti ćete da vaša web stranica bude vidljiva na internetu, da privuče što više posjetitelja koji će kupiti vaš proizvod ili ugovoriti vašu uslugu. U digitalnom svijetu  za to ćete trebati SEO (Search Engine Optimization) koji će vam pomoći da se bolje pozicionirate na Googleu. Tijekom ovog koraka pobrinut ćete se da je sadržaj na vašoj web stranici prilagođen onome što korisnici traže i olakšati web tražilicama dosezanje i razumijevanje sadržaja na vašoj web stranici. Drugim riječima, kreirati ćete sadržaj za vašu web stranicu koji je optimiziran za web tražilice. SEO će vam pomoći da pokažete tražilicama da je sadržaj na vašoj web stranici relevantan. Tada će Google obratiti više pozornosti na vašu web stranicu i dovesti više korisnika i potencijalnih kupaca na nju. Dok pišete tekstove za vašu web stranicu upisivati ćete određene ključne riječi u tekst tako da vas korisnici mogu lakše pronaći.

Cilj je da vaša stranica dospije na prvu stranicu Googlea jer znamo da ako niste među prvim rezultatima na Googleu, kao da ne postojite.

SEO je odličan način da promovirate vaš biznis bez plaćanje medija ali zahtijeva vrijeme. Dok čekate da SEO počne davati rezultate, htjeti ćete malo ubrzati stvari i u tome će vam pomoći plaćeni marketing koji će vašu stranicu odmah dovesti pred potencijalnog kupca.

Ostali oblici digitalnog marketinga

Ostali oblici digitalnog marketinga su video marketing i affiliate marketing.

Mnogi ljudi koriste YouTube prije donošenja odluke o kupnji. Zato možete snimati videa koja će pomoći potencijalnim kupcima da donesu odluku o kupnji. Video marketing je odličan za izgradnju svijesti o vašoj robnoj marki.

Affiliate marketing je najstariji oblik marketinga gdje ćete dati drugim ljudima proviziju nakon što vam dovedu novog kupca. Oni će putem svojih digitalnih kanala (weba ili profila na društvenim mrežama ili videa) promovirati vašu uslugu, a vi čete im platiti proviziju za svakog pristiglog kupca.

Važno je napomenuti da se digitalni marketing stalno razvija, s novim tehnologijama i strategijama koje se neprestano pojavljuju. Zato ostanite u tijeku s novim dostignućima, sigurno će postojati oblik digitalnog marketinga koji će dati rezultate i u vašem obliku poslovanja.

Ako trebate vodstvo u provedbi vaših digitalnih marketing aktivnosti, obratite nam se!

Edita Gombović

Edita Gombović

Povežimo se preko LinkedIn-a

edita.gombovic@leadmarketing.eu

Prijavite se na Newsletter! Besplatno je.

* indicates required